Bijna energie neutrale gebouwen (BENG) is de nieuwe eis die vanaf 1 januari 2021 gaat gelden. Het vervangt de huidige EPC, de huidige eis voor de nieuwbouw en is opgericht om -de naam zegt het al- gebouwen energie neutraal te bouwen.
De BENG-regelgeving geldt op een later moment óók voor bestaande bouw. Ondanks dat deze eis voor bestaande bouw nog even op zich laat wachten, is het raadzaam om nu al te kijken welke maatregelen u in de toekomst dient te treffen. Wellicht staan er het komende jaar renovatie op de planning en dan is het handig om deze direct uit te voeren naar maatstaven van de nieuwe BENG-eisen.
Om u te helpen, geven wij antwoorden op de volgende vragen:
Uw (buiten)deur automatiseren brengt al veel besparingen met zich mee. Benieuwd of het ook interessant is voor uw pand? Vraag dan vrijblijvend advies aan bij een van onze specialisten.
In Nederland wordt de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vastgelegd aan de hand van 3 eisen:
Maar wat verandert er in de wetgeving ten opzichte van de EPC?
Het grote verschil tussen EPC en BENG is dat bij deze nieuwe eis energiebesparing belangrijker is dan energieopwekking. Waar bij de EPC-eis het nog mogelijk was om energieverliezen met bijvoorbeeld zonnepanelen te compenseren, kan dit met de nieuwe BENG eisen niet meer.
BENG is heel kritisch op energieverbruik en stelt dat u energieslurpers eerst moet aanpakken, vóórdat u werk maakt van het opwekken van duurzame energie. Tijd dus om eens kritisch naar uw huidige energieverbruik te kijken.
In dit blog gaan we verder in op energiebesparing via de (voor)deur.
Eén van de grootste oorzaken van tocht zijn opengaande (buiten)deuren, nog niet eens gesproken over deuren die men vergeet te sluiten. Berekeningen van het Ministerie van Economische zaken wijzen uit dat een automatische deur tot wel 42% energie bespaart:
Daarom zijn automatische deuren niet alleen energiebesparend, maar ook kostenbesparend. Dat is mooi meegenomen toch?
Er zijn vele soorten en maten deuren met allerlei verschillende functies. Daarmee zijn er ook diverse oplossingen.
Op een normale, bestaande, loopdeur kan een draaideurautomaat geïnstalleerd worden. Eén van de voordelen is dat de bestaande deur blijft behouden. Daarnaast is dit ook de meest voordelige optie.
Bij een pand dat meer gebruikt wordt, is een automatische schuifdeur vaak van toepassing. Deze deur heeft u in verschillende typen zoals extra veiligheid bij inbraakwerende deuren of een brandwerende schuifdeur.
Wat goed om te weten is, dat op elke deur een systeem met tag-lezer geplaatst kan worden. Ideaal voor panden waar niet iedereen zomaar in- en uit dient te lopen. Daarnaast is een automatische deur vaak binnen één dag gemonteerd, geen dagenlange verbouwing dus! Een eenvoudige manier om snel energie binnen uw gebouw te besparen.
Een automatische deur is stap 1 in de richting van energiebesparing. Wilt u nog verder gaan in het besparen van energie? Dan is de Airslide een interessant product.
De Airslide is een luchtgordijn dat zorgt voor een nog aangenamer binnenklimaat. Het luchtgordijn beschermt niet alleen tegen warmte of kou, maar ook tegen smog, vuil, stof en insecten van buiten. De Airslide is een extra element die eenvoudig toe te passen is in iedere omgeving.
Zoals genoemd zijn er veel verschillende typen automatische deuren in allerlei prijsklassen mogelijk. De prijs is afhankelijk van type deur, grootte deur en welke accessoires je er bij wilt hebben. Ook zijn er veel subsidies mogelijk,: zoek eens uit of dat op jouw gebouw van toepassing is.
Laat je informeren door een specialist automatische deuren en bekijk samen niet alleen de mogelijkheden om tocht te voorkomen, maar ook de toegevoegde waarde van een automatische deur als het gaat om klantbeleving of gebruikersgemak.