De handhaving van een mensenmassa met geautomatiseerde voetgangerscontrole
Op plekken waar veel mensen samenkomen, is het wenselijk om enige controle te behouden: voor ticketcontrole, het handhaven van een maximum aantal bezoekers of voor de veiligheid van de mensenmassa in het algemeen. Geautomatiseerde beveiligings- en toegangspoortjes
zijn hiervoor een goede oplossing. Welke poort de beste keus is, is afhankelijk van de doelstellingen van een poort.
In dit blog staan we stil bij de volgende onderwerpen:
Mensenmassa’s handhaven begint bij het bepalen van uw doelstellingen
Op zaterdagmiddag in een drukke winkelstraat, bij aanvang van een populair concert, bij de ingang van een bekend museum maar ook bij de entree van een hoog kantoorpand waarin meerdere organisaties zijn gevestigd… Mensenstromen en -massa’s zijn overal. Doorgaans redt men zich uitstekend, maar soms is het gewenst om deze grote groepen voetgangers in goede banen te leiden.
De 4 meeste redenen dat het gewenst is om voetgangersstromen te controleren zijn:
VEILIGHEID
Hoe groter de groep mensen, hoe meer de veiligheid van de mensen centraal staat. Helemaal als in een hele korte tijd een enorme hoeveelheid een gebouw in- en uit gaat. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalwedstrijd in een voetbalstadion.
TICKETCONTROLE
Op drukke momenten in zwembaden, musea of sportscholen moeten op één specifiek moment veel personen doorgang vinden én op een geldig ticket worden gecontroleerd.
AANTAL AANWEZIGEN TELLEN
Op sommige plaatsen is het wenselijk om te weten hoeveel personen per dag aanwezig zijn. Bijvoorbeeld om dagelijks het aantal bezoekers op een markt of in een supermarkt te tellen, die u momenteel -vanwege de coronamaatregelen- móét handhaven.
In grote (kantoor) gebouwen is het niet wenselijk dat er zomaar (ongewenst) bezoek naar binnen loopt. In zulke situaties kan een receptioniste allereerst niet altijd aanwezig zijn, daarnaast is het lastig te overzien wie ‘thuishoort’ in het pand en wie een (ongewenste) bezoeker is.
Voordelen van geautomatiseerde voetgangerscontrole
Het is uiteraard mogelijk om een baliemedewerker in te zetten voor de veiligheidswaarborging, ticketcontrole of het tellen van het aantal aanwezigen.
Maar u kunt dit proces óók automatiseren waarbij u profiteert van de volgende voordelen:
Hoe groter de mensenmassa, hoe lastiger het voor een persoon is om deze te controleren of in bedwang te houden.
Geen discussie bij ticketcontrole: geen kaartje betekent geen doorgang. Daarnaast is toegang zonder kaartje onmogelijk.
U stelt eenvoudig in hoeveel personen maximaal tegelijk aanwezig mogen zijn. Bij een maximumaantal personen stopt de poort automatisch de toegang, waardoor het tellen minder foutgevoeliger is.
De poort meet élke dag exact het aantal bezoekers.
Corona-proof: er is geen één-op-één contact met de personen achter de balie of bij de controle.
Kostenbesparing: het werk van een personeelslid wordt volledig overgenomen door een toegangspoort
Verschillende oplossingen voor beveiligings- en toegangspoortjes
Er zijn drie typen beveiligings- en toegangspoorten te onderscheiden, namelijk:
Beveiligings- en toegangspoorten
Tourniquets
Toegangscontrolepoorten voor luchthavens
We gaan hier specifieker op in:
BEVEILIGINGS EN TOEGANGSPOORTEN
Een beveiligings- en toegangspoort wordt gebruikt op plaatsen waar ook andere beveiliging en personeel aanwezig is. Bijvoorbeeld in een sportschool, naast de ticketverkoop in een museum of in een winkel.
Het is met name bedoeld om het aantal personen te tellen, te reguleren hoeveel personen tegelijk aanwezig zijn én om te controleren of men een geldig ticket heeft.
Beveiligings- en toegangspoorten zijn er in verschillende opties:
Extra snel werkende poort, voor een vlotte doorgang (zie video hieronder)
Extra breed, voor rolstoelgebruikers, mensen met kinderwagens of passagiers met bagage
Samengevat zijn de kenmerken van een beveiligings- en toegangspoort:
Wordt vooral in binnen situaties gebruikt
Snel aantal bezoekers tellen en gefaseerd binnen laten komen
Ticketcontrole
Te combineren met bewaakte in- en uitgangen
TOURNIQUETS
Een tourniquet zet u in om enorm grote mensenmassa’s te controleren. Een tourniquet is prima te plaatsen op plekken waar geen bewaking standaard aanwezig is. Bijvoorbeeld een voetbalstadion of een festival.
Naast de standaard tourniquet zijn er verschillende opties mogelijk, bijvoorbeeld:
Een voorbeeld van een tourniquet met een mooi design is de FlowMotion: deze tourniquet is leverbaar in veel verschillende kleuren.
TOEGANGSCONTROLE VOOR LUCHTHAVENS
De beveiliging van luchthavens bij vertrek en aankomst van passagiers is een andere tak van sport.
Hier zijn twee producten te onderscheiden:
Boardingpoorten: het versnellen van de inspectie van de tickets bij instappen van het vliegtuig
Immigratiepoort: identiteitscontrole bij aankomst en vertrek
Veiligheid en kwaliteit
Veiligheid
Voor alle beveiligings- en toegangspoorten geldt dat zij ruim getest zijn op zowel gebruiksvriendelijkheid als veiligheid. Bij brand of stroomuitval gaan de poorten vanzelf open, zodat bezoekers snel het pand kunnen verlaten.Alle poorten zijn daarnaast uit te breiden met een tagreader, zodat alleen personen met een tag naar binnen kunnen. Ook een ticketscanner is toe te voegen, om te controleren of personen een geldig ticket gekocht hebben.
Kwaliteit
De poorten hebben een openings- en sluitcycli van 10.000.000 keer. Daarnaast zijn zij gemaakt van een mDure® huls, waardoor het product niet beschadigt én beschermd is tegen stootjes, krassen, zuren en water. Hierdoor gaat het product extra lang mee. De producten worden geproduceerd in het Zwarte Woud in Duitsland en dat tekent direct de kwaliteit: Deutsche gründlichkeit, zullen we maar zeggen.
Advies over beveiligings- en controlepoorten?
Elk type poort heeft een eigen beveiligingsgraad. Welk type het beste bij uw pand of terrein past, weten onze adviseurs als geen ander. Zij staan daarom voor u klaar met passend advies. Heeft u behoefte aan meer informatie of advies? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs.